Fri fragt på alle ordrer over 249,- / Hurtig levering 1-3 hverdage

Artikler

Tips om parfume

Parfumeallergi som udslæt, kløe og eksem står langt fra øverst på nogens ønskeliste, men vi udsættes dagligt for risiko. Mange ved ikke, at den bodylotion, deodorant, make-up eller det hårprodukt, vi kommer på huden hver dag, indeholder parfume, og derfor sætter os i stor risiko for at få en livslang parfumeallergi.

Hvis du vil forebygge parfumeallergi, er det en god ide at tænke over, hvor meget og hvor ofte du bruger produkter med parfume. Det gælder både de produkter, du har på hylden i badeværelset, men også tøjvaskemidler, opvaskemidler, rengøringsmidler osv. kan give dig parfumeallergi.

Naturlige parfumestoffer er ikke mindre skadelige end syntetiske, faktisk findes nogle af de mest allergifremkaldende stoffer i naturekstrakter.

Nogle produkter er værre end andre, så du kan starte med at skifte de produkter ud, der oftest er årsag til parfumeallergi. Her er de produkter, der bliver siddende længe på huden, blandt de helt store syndere. Fx deodoranten. Netop derfor er det måske ikke overraskende, at parfumeallergi ofte opstår i teenageårene.

For nogle vil parfume kunne give udslæt, hævelser eller sår. Andre vil kunne bruge produkter med parfume resten af livet uden så meget som at få en lille, rød knop af det. Problemet er, at vi ikke på forhånd ved, hvem der ender med parfumeallergi. Det ved vi først, når det er for sent. Og hvis man først har parfumeallergi, så er det for livet.

Du kan selv tjekke om der er parfume i et produkt.

  1. Står der “parfume”, ”fragrance” eller “aroma” på produkterne, så indeholder de parfume
  2. Dufter de af blomster, frugt eller meget sødt, er der nok parfume i. Mere naturligt klingende dufte som citron, kanel og blomster kan også give parfumeallergi, selvom de er fremstillet naturligt.
  3. Står der ”parfumefri” kan du være 100% sikker.

Tips om parfume og allergi
Du kan med fordel overveje at følge disse råd, hvis du vil nedsætte din risiko for parfumeallergi

  1. Begræns dit forbrug af produkter med parfume så meget som muligt, hvis du vil undgå allergi. Vælg fx en parfumefri deodorant – den er lige så effektiv til at fjerne svedlugt, som den med parfume. Vær også opmærksom på parfume i eksempelvis rengøringsmidler, vaskemidler m.v.
  2. Kan du ikke undvære dit yndlingsprodukt med parfume, så udskift nogle af de øvrige plejeprodukter med parfumefri alternativer. Gerne dem, der bliver siddende længe på huden, fx ansigtscreme, bodylotion eller hårprodukter.
  3. Bruger du ”rigtig” parfume, så sprøjt den på tøjet fremfor direkte på huden.
  4. Stop med at bruge et produkt, hvis du får rødmen, kløe eller knopper på huden. Allergien kan vende tilbage næste gang, du bruger et produkt med det kemiske stof, som du ikke kan tåle. Søg læge og få undersøgt, hvilket stof du ikke kan tåle, så du kan undgå det fremover.
  5. Undgå at bruge produkter til børn med parfume.Læs indholdsdeklarationen eller vælg Svanemærkede produkter til børn under 12 år og babyer. Svanemærkede produkter til børn og babyer må ikke indeholde parfume. Desuden er Svanemærkede produkter blandt de mindst miljøbelastende, og der er også i vid udstrækning taget hensyn til sundheden.

Mere viden:

I øvrigt gælder for parfumerede produkter såvel som alt andet kosmetik, at hvis du er allergisk, bør du altid læse indholdsdeklarationen, før du køber et produkt, så du kan undgå det eller de stoffer, du ikke kan tåle.
Inden for EU er udvalgte parfumestoffer deklarationspligtige, hvis de forekommer i produkterne i en koncentration på over 0,001% (produkter, der ikke skal skylles af) eller over 0,01% (produkter, der skylles af efter brug)

Kilde: www.mst.dk

https://mst.dk/kemi/kemikalier/saerligt-for-borgere-om-kemikalier/groenne-tips/din- personlige-pleje/parfume-og-allergi/

Scroll to Top